BASİT AMA ETKLİLİ….MAUERPOL-SİSTEM – NEMLİ DUVARA KARŞI OPTİMAL ÇÖZÜM
Mauerpol nemli duvarlardan kalıcı olarak kurtarır. 30 yıldan beri elekro-ozmoza dayanan sistemler mevcut bulunmaktadır. Mauerpol bunu optimize etmiştir ve müşterilerine ve bu sisteme ilgi duyanlara sisteme tanıtmaktadır.
Sadece birkaç unsurun yardımıyla sıvıların akış ilkesinden istifade edilmektedir: Mauerpol sistemi bu kadar basit ama etkili bir şekilde çalışmaktadır. Artık duvar kağıdının dökülmesi, duvarlarda küf ya da başka hasarlar olmayacak. Mantarların ve diğer hastalık yayan mikroorganizmaların yayılması ndan korkmanıza gerek kalmayacaktır. Nemli duvarlara opzimum çözüm sayesinde ısıtma maliyetleri de azalacaktır.
Bir elektrik voltajı uygulanır ve bu şekilde suyun hareket yönüne etki edilir. Bir elektrik alanında elektrik akışı olduǧunda, daima pozitif kutuptan negatif kutba doğru bir akım hareketi olur. Zaten 200 yıldan fazla bir süre önce ilk denemeler yapıldı.
Entdeckung Elektroosmose von Reuss
Mauerpol sistemi, elde edilen bütün bilgilerden tam olarak yararlanmaktadır. Kimyasal maddeler kullanılmadığı için çevre dostudur. Duvarları korur ve yıpratmaz, zira hemen hemen hiç
toprak işlemi ya da yapısal müdahaleler gerekli değildir. Sistem diğer yöntemlerden daha ucuzdur, çünkü sistem yalnızca bir kez kurulmalıdır ve elektrik tüketimi tasarrufludur ve kontrol edilebilir durumdadır.
Mauerpol sisteminin tüm tesisatı için sadece üç temel unsur gereklidir: Meslek Birlikleri (veya resmi kuruluşlar) tarafından kontrol ünitesi, elektrodu (anot) ve negatif kutup için bir çubuk elektrot (katot).
Anot doğrudan duvara monte edilir, katotu zemine yerleştirilir. Eğer bu iki elektrot arasında akım akarsa, nemli duvarlarda bulunan doğal elektrik alanı dönüş yapar ve nem, negatif kutba zemine doğru yönlenir. Kurutma (drenaj) işlemi derhal başlar.
Sorun
Korunmazlarsa, duvarlar nemi emerler.Burada sorun:
- dKılcal hareketle su duvarın tamamından geçer ve buharlaşır,su, aşağıdan sürekli yükselir, duvar bir pompa gibi çalışır,
- su içindeki tuzlar su ile birlikte duvarına nüfuz ederler,
- tuzlar kristalleşir ve duvar yüzeyinden çıkarlar.
Etkili önlemler alınmadığı takdirde, sonuçlar tahmin edilebilir ve çözüm zorlaşır:
- Boyalar ve duvar kağıdı ve de sıva dökülür,
- duvarlar durdurulamayacak bir şekilde tahrip olur.
- Yapısal-fiziksel ve statik hasarlar oluşur,
- ısı yalıtımı azalır ve ısıtma maliyetleri artar,
- sağlık tehlikesi riski büyür, örneğin; oluşan küf nedeniyle
Çözüm
Mauerpol nemli duvarların kalı
cı olarak kurutulması (drenajı) için aktif elektro-ozmoz üzerine kurulu en uygun çözümdür:
- Kimyasallar kullanılmadığı için çevre dostudur,
- duvarlara hasar vermez, zira hiçbir hafriyat ve duvarda tahribat yapılması gerekmez,
- makul fiyatlıdır, zira bir kez kurulur ve kalıcı olarak çalışır.
Duvarları yıllarca metal tellerle nemlendirmeye çalıştınız mı ? 30 yıllık uzmanlığımızla, uzun süre çalışmayacağından emin olabilirsiniz …
Teknolojimizi daha iyi yapan şey…. ?
Çok özel olan, saf metaller veya tellerle karşılaştırılamayan elektrotlarımızın direnç değerleridir. Elektrodumuz benzersiz iletken plastik kaplama ile yapay olarak modifiye edilir, rafine iç iletken korozyona ve oksidasyona karşı korunur. Elektrot, elektroosmotik duvar kurutma işlemlerimizin her birinin uzun ömürlülüğünün kesin garantisidir.
Örnek olarak doǧa
Çoğu kişi okul zamanından -biyoloji derslerinden- ozmoz terimini zaten tanımaktadırlar. Ozmoz, sıvının yarı geçirgen bir zar içerisinden geçiş hareke-tidir. »Elekro-ozmoz« tam da sıvıların bu göç hareketleri prensibine uygun olarak çalışmaktadır.Duvarın kılcal sistemi dışına yönlendirilecek veya hareketi engellenilecek olan su, elektrik yardımıyla uygulanan bir voltaj vasıtasıyla belirli bir yönde hareket ettirilir. Su akışı sırasında daima artı kutuptan eksi kutbu yönelir prensibinden burada yararlanılmaktadır – basit, ama etkili bir yöntem
Kim icat etti?
Elektro-ozmoz yöntemi 200 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. 1806 yılında Prof. Ferdinand Friedrich von Reuss, kil ile yapılan deneylerde, voltaj uygulanmış gözenekli toprakta su moleküllerinin artıdan eksiğe hareket ettiğini gözlem-ledi. Yaklaşık 1900‘lardan 1930‘lara kadar, turba, linyit ve tahıllar bu prensi-be göre kurutuldular ve daha sonra 1935‘den itibaren nemli duvarlar. Paul Ernst ilk sistemi geliştirdi ve İsviçre patentini aldı.
Uygulama olanakları
Mauerpol-sistemi ile neredeyse tüm duvar tiplerinde ve bina yapılarında çalışmak mümkündür. Bu prosesin pek çok avantajı nedeniyle – kimyasal madde kullanmadan ve hafriyat yapmadan – anıtların korunması için özel-likle kiliseler, manastırlar, kaleler veya saraylar için uygundur.
Altı metreye kadar kalınlığa ve 1000 metreye kadar uzunluğa sahip duvarlar, başarıyla kurutulmuştur.Ayrıca çok başarılı bir şekilde sayısız betonarme yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Konut ve ticari binalar, sanayi binaları veya köprü yapıları için, Mauerpol-sistemi uygulanabilir, çünkü beton nem girişi için güvenli değildir. Nem daha sonra yapı malzemesindeki metal parçaları tahrip eder.Aynı şekilde doǧal taş duvarların ve kalkerli kumtaşı duvarların da Mauerpol-sistemi ile drenajı mümkündür. Bir pozitif kutup şebekesi yerine, bir iletken bant derzlere (aralıklara) yeleştirilir, ve bu şekilde duvar kurutulur. Uygu-lamalar çeşitli ve değişkendir – ayrı ayrı farklı koşullara göre özel olarak ayarlanmaktadır!
MAUERPOL-SİSTEMİ – KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kimyasallar olmaksızın artıdan eksiğe ya da toprak işlerini detaylandırmak Duvarların elektro-ozmozla kurutulması (drenajı) için duvarda ve zeminde doğal bir elektrik potansiyeli varoluşundan yararlanılır ve bu potansiyelin polaritesi tersine çevrilir. Bu da, suyun akışı hareketini etki etkiler.
Sorun
Nemli duvarların belli elektriksel polariteleri bulunmaktadır. Yani, pekâlâ ölçülebilir doğal bir elektrik potansiyeli oluştururlar. Artı kutup, duvarın alt kısmında, eksi kutup üstte
bulunmaktadır. Nasıl bir vazodaki çiçekler suyu sapların altından emerek yukarı doǧru taşıyorlarsa, aynı şekilde nem duvar içinde yerçekimine karşı yukarı doğru yükselmektedir.
Çözüm
Suyun artıdan eksiğe doğru akma eğilimine dayanarak, duvardaki suyun boşaltılmasına yönelik çözüm oldukça mantıklıdır. Doğal olarak oluş an elektrik potansiyelinin polaritesi, elektrotların takılması yardımıyla ters çevrilirse, suyun hareketi istikameti tersine döner: şimdi negatif potan siyelin bulunduǧ u toprak istikametine geri döner. Büyüleyici basit bir fikir.
Kurutma işlemi doğrudan elektrik potansiyelinin tersine çevrilmesiyle başlar, çünkü su artık yukarı çıkamaz. Nem, oluşturulan bulunan tüm gerilim alanlarından çıkarılıncaya kadar elektrik akım akar. Mauerpol sistemi hafif, duvarı koruyucu bir drenaj özelliǧine sahiptir. Sürekli kalıcı, kuru bir duvar için Mauerpol sistemini bir defa ya mahsus kurmak ve sürekli çalıştırmak gerekmektedir. Yapay olarak üretilen elektrik potansiyeli, neme yatay bir bariyer görevi görür ve nemin duvarda kalıcı olarak yükselmesini engeller. Elektrodların özel bir şekilde döşenmesi, sadece yatay bir bariyer olmakla kalmaz, aynı zamanda nemin dikey olarak yayılmasını önler.Elektrik gerilim yapıyor Mauerpol-sistemi elektrik potansiyelini oluşturmak için yaklaşık 3 voltluk etkili gerçek değeri ile 6 voltluk maksimum voltajın özel şeklini kullanmaktadır.Bu voltaj sınırlaması özellikle önemlidir: 6 voltun üzerindeki voltajlar, harç-bağlayıcı maddeler ve metal (boru hatları, çelik kirişler, vb.) üze-rinde bozucu bir etkiye sahip olabilir.
Mauerpol işlemi, düşük voltajla bu reaksiyonu önlemektedir.Elektro-ozmotik duvar kurutmanın (drenajının) bir diğer avantajı da drenaj yapılan alanlarda düşük tuz kaçağıdır. Nemin büyük kısmı duvardan tekrar çıkarılır. Bu da tuzların aşağı doğru göç etmesine neden olur. Duvarın dış yüzeylerinde nemin yalnızca küçük bir kısmı buharlaşır, buna bağlı olarak orada düşük tuz birikimi olur.